29.3.07

sıkıntıya çare çorba tarifidir

Kırmızı Mercimek Çorbası:
1 bardak kırmızı mercimek + 2 adet rendelenmiş havuç + 1 rendelenmiş büyük soğan + 1 et suyu tableti veya 1 bardak et suyu + 5 bardak su (et suyu tableti kullanırsanız 6 bardak su) + 50 gr bitkisel margarin veya bir kahve fincanı sıvı yağ + tuz + kırmızı pul biber.
Mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra, diğer malzemelerle birlikte tercihen düdüklü tencerede pişiriniz, limon suyu ve nane ile servis ediniz. Sofranız tek kişilik değilse, çorbanızı resimdeki gibi bir "çorbalık" içinde sofraya getirmenizi öneririm, çorbanın lezzetini tamamlayan bir zerafet ile servis edilmesi de sıkıntıyı dağıtmaya iyi gelebilir.
Sıkıntıyı geçirmese de, "midevî" ve besleyici olduğu için hiç değilse sağlıklı bir öğün oluşturur!
hk, 29.III.2007

4 yorum:

Adsız dedi ki...

TARİFİNİ YAZMIŞKEN, AĞZI KAPALI TENCEREYİ DEĞİL DE MERCİMEK ÇORBASININ KENDİSİNİ GÖRSEYDİK DAHA MUTLU OLURDUK. AFİYET OLSUN.
AYSEL

hk dedi ki...

Sizin çorbayı görmeden pişirme girişiminde bulunmayacağınızı bilemezdim doğrusu. Resimdeki bir çorba tenceresi değil, antika ve porselen bir çorba servis kasesi, bu yüzden de kapağı kapalı olursa güzelliği bölünmeden izlenebileceğini düşündüm. Kasenin zerafeti ile çorba içme eylemini buluşturma çabasıydı benimki...

hk, 30.3.2007

Adsız dedi ki...

sıkıntı, çorba ve antika porselen çorba kasesi. burdan bir öodern sanat felsefesi türetilebilir. insanların kitleler halinde sıkılması içn modern zamanları beklemek gerekmiş. çünkü boş zaman (doğrusu serbeset zaman) ancak sınırlı iş ve hayatın bölünmesi, işdışı bir zamana sahip olunmasıyla olanaklı olmuş. eskiden, oysa sadece aristokrasi sıkılma ayrıcalığına sahipmiş. yani sıkılmak biraz sınıfsal bir duygudurum.
ve modern sanat. modern edebiyatı vareden ana duygu da galiba sıkıntı. sıkıntı ve türevleri.
peki antika porselen kase. antikaların işlevlerini aşan, en değerli objeler sayılması da burjuvazinin aristokrasiye özenmesini gösterir. antikitede bugünkü anlamda antika kavramı yok.
fazla zorladıüımın, abarttığımın farkındayım:) abartmak, sıkıntıyı varabileceği son noktaya kadar götürmek. o en uç noktada sıkıntı artık başka bir şeydir. üstelemek. sıkıntıyı maksimize ederek aşmak. hakkında yeni bir şey yazmanın en zor olduğu konulardan biri sıkıntı.
...
bugün mola verdiğim bir köy kahvesindeki garsonu izledim. çok yoksul, çok kirli, çok yorgun görünüyordu. ama kesinlikle sıkılmıyordu. kimse o garsonun yerinde olmak istemez içten olmak gerekirse. ama yüzündeki huzur.
saygılar...

Adsız dedi ki...

TEBRİKLER...
ÇOK GÜZEL BULUŞTURMUŞSUNUZ.

baharın işaretleri

Kimsesiz fotograflar albümü